Let’s try cooking Japanese style: Oyakodon
An easy traditional dish made with rice, chicken and egg.
When I first moved to Japan, I thought that Japanese food was complicated to make. But, I soon learned that many Japanese dishes are quite simple.
So, this is a recipe for oyakodon; rice topped with onions, fried egg and chicken simmered in a blend of traditional Japanese seasonings. It gets its name from oya (parent), ko (child) and don (bowl)“parent-and-child Donburi.” Strange name??
This is an excellent recipe if you want something tasty but inexpensive and easy to make.
Ingredients:
1 chicken breast or thigh
1/2 an onion
2 eggs (scrambled)
1 tablespoon of cooking oil
For the Oyakodon sauce
1/2 cup of dashi (soup stock such as miso, chicken or fish).
1 1/2 tablespoon of Mirin (sweet rice wine for cooking)
1 1/2 tablespoon of soy sauce
1 1/2 tablespoon of sugar
Directions for making Oyakodon
Cut up the chicken breast into pieces.
Slice up the onion.
Add the vegetable oil to a frying pan and cook on medium heat.
Add the sliced chicken and onions.
Combine your Oyakodon sauce ingredients and add the mixture to the pan.
Cover the pan with a lid, bring to a boil, reduce the heat and cook for five to six minutes.
Drizzle in the eggs.
After the egg is cooked, turn off the heat.
Putting it together:
Distribute the Oyakodon over a bowl of cooked rice.
You can serve it with any side dish; however, Oyakodon is commonly accompanied by a bowl of miso soup.
You can also add a bit of garnish such as Nori (seaweed) or green onion.
Auto translation below:
親子丼を作ってみよう
ご飯、鶏肉、卵を使った手軽な伝統料理。
初めて日本に引っ越したとき、日本食は作るのが難しいと思いました。しかし、私はすぐに多くの日本料理が非常にシンプルであることを知りました。
だから、これは親子丼のレシピです。玉ねぎをのせたご飯、目玉焼き、鶏肉を日本の伝統的な調味料で煮込んだもの。その名は、おや(親)、こ(子)、どん(丼)の「親子丼」にちなんで付けられました。変な名前?
これは、おいしいが安価で簡単に作れるものが必要な場合に最適なレシピです。
材料:
鶏の胸肉または太もも1枚
タマネギ1/2個
卵2個(スクランブルエッグ)
食用油大さじ1
親子丼ソース用
だし1/2カップ(味噌、鶏肉、魚などのだし)。
みりん大さじ1 1/2(炊き込み酒)
醤油大さじ1 1/2
砂糖大さじ1 1/2
親子丼の作り方
鶏の胸肉を細かく切ります。
玉ねぎをスライスします。
フライパンに植物油を加え、中火で調理します。
スライスした鶏肉と玉ねぎを加えます。
親子丼の具材を合わせて鍋に入れます。
鍋に蓋をして沸騰させ、火を弱め、5〜6分煮ます。
溶き卵を回し入れる。
卵が調理されたら、火を止めます。
それを一緒に入れて:
親子丼をご飯の上に配ります。
おかずと一緒にお召し上がりいただけます。ただし、親子丼には味噌汁が添えられているのが一般的です。
海苔やねぎなどの付け合わせを少し加えることもできます。